Muziekles bij W.I.K.
Als je bij Fanfare ‘Willen Is Kunnen’ muziek wilt gaan maken, kies je in de eerste les het instrument dat je wilt gaan bespelen. De fanfare heeft een aantal instrumenten in beheer die je mag gebruiken (bruikleen) zolang je lid bent. De beste instrumenten om mee te beginnen zijn bugel, trompet, euphonium/bariton, saxofoon en natuurlijk slagwerk. (Kijk verder op deze pagina voor de uitleg van de verschillende instrumenten.) Ook instrumenten als hoorn, trombone, tuba, drumstel of melodisch slagwerk zijn mogelijk voor de wat oudere kinderen. Lees over deze instrumenten meer in het artikel hieronder. De meeste instrumenten zijn beschikbaar. Als je kiest voor een instrument dat niet beschikbaar is wordt in overleg bekeken wat wel mogelijk is.

AMV is Algemene Muzikale Vorming, waarbij je noten leert lezen, ritmes leert begrijpen en muziektermen leert. De theorie (AMV) leer je bij ons tegelijk met het bespelen van een instrument. Je mag bij W.I.K. dus direct op een instrument beginnen ook al kan je nog geen noten lezen. Tijdens de muzieklessen maken we gebruik van verschillende methodes. Een van de methodes die we gebruiken is Horen, lezen en spelen van uitgeverij de Haske; een methode met een CD die als “orkestband” dient.

Na ongeveer 2 jaar les te hebben gehad op het instrument ga je op voor je A-diploma. Wanneer je het A-diploma gehaald hebt mag je gaan meespelen in het studieorkest. Daarna ga je door voor je B-diploma. Ben je klaar voor je B-diploma dan mag je voorspelen bij de dirigent van de fanfare of slagwerkgroep voor een plekje in het ‘groot orkest’. Als je slaagt voor het B-diploma kun je zelf kiezen of je nog verder gaat voor het C- en het D-diploma.

Volwassen personen die willen beginnen met muziek zijn bij ons natuurlijk ook van harte welkom. Met een individuele aanpak wordt het instrument en muziektheorie eigen gemaakt.

De lessen op de koperen blaasinstrumenten worden verzorgd door Marc Kocken.

De lessen op saxofoon worden gegeven door Roy Hovens.

De lessen op percussie (slagwerk) worden verzorgd door Marcel van Vught.

Bij het lesgeld is een instrument in bruikleen inbegrepen. Ook wordt het eerste lesboek door de vereniging geschonken. De leerling krijgt 30 minuten les per week, dit kan individueel of met z’n tweeën. Het uiteindelijke doel is deelname in het fanfareorkest of slagwerkgroep van muziekvereniging WIK. Vanuit de vereniging worden er 4 gratis proeflessen verzorgd. Daarna kan de leerling de beslissing maken om wel of niet door te gaan.

Bovenaan deze pagina, onder het kopje ‘Media’, zie je het kopje ‘Documenten’ staan. Daar vind je het aanmeldingsformulier en meer informatie over de contributie en het lesgeld.

Voor meer informatie neem gerust contact op met ons secretariaat via: muziekverenigingwik@live.nl


De instrumenten binnen een fanfareorkest

De muziekinstrumenten: van bugel tot slagwerk
Het orkest bestaat voor het grootste deel uit koperen blaasinstrumenten en al die instrumenten hebben hun eigen klankkleur. In het orkest vind je:

Bugels
De bugels vormen het hart van ons fanfareorkest. Ze gelden als melodiesectie, een rol die in het symfonieorkest door de viool wordt vervuld. De melodiesectie speelt een dominante rol in de klank van ons orkest. De bugelklank is goed te horen, het is een warme zachte klank.

Trompetten
Dit instrument kom je vrijwel in iedere orkestvorm tegen. De trompet is populair, de klank is scherp en helder.

Trombones
Meest opvallend aan de trombone is natuurlijk de schuif. Waar andere instrumenten gebruik maken van ventielen, daar schuift de trombone naar de volgende toon. De klank is helder en in ieder orkest kom je trombones tegen. Met de schuif van de trombone kun je vloeiend van hoog naar laag en omgekeerd spelen.

Euphoniums
De Euphonium maakt samen met zijn kleine broertje de bariton ook deel uit van het orkest. De Euphonium heeft een toonbereik van midden tot laag. De bariton klinkt wat helderder dan zijn grote broer in het orkest. Beide instrumenten behoren tot de saxhoornfamilie, dit is goed te horen aan de zachte klank.

Bassen
Hoe groter het instrument, hoe lager de klank. De bas is dan ook een groot instrument, het komt in veel orkesten voor, ook in symfonieorkesten. In ons fanfareorkest bespelen wij Es- en bes-bassen.

Hoorns
De hoorn is het meest allround instrument in ons fanfareorkest. Het kan zowel hoge als lage tonen vertolken, met een scherpe of zachte klank. De hoorn is van alle markten thuis, behoort tot de oudste koperen blaasinstrumenten en is in ieder orkest te vinden.

Saxofoons
De saxofoon is een wat afwijkend instrument in ons fanfareorkest. Hoewel gemaakt van metaal wordt het tot de houten instrumenten gerekend. De saxofonist bespeelt het instrument met een rietje. De combinatie riet en metaal vormt een speciale klankkleur.

Slagwerk
Binnen het orkest vormt het slagwerk een groep op zich. Ze speelt een belangrijke rol op het gebied van de maat en het ritme. In ons orkest komen een tiental slaginstrumenten voor. Het drumstel is het meest veelzijdige instrument. Met name bij lichte muziek wordt het intensief gebruikt. De grote en kleine trom spelen een rol bij het ritme. Bij slagwerk moet je niet alleen denken aan trommels, maar ook aan bijvoorbeeld: de xylofoon, het klokkenspel, castagnetten of maracas.

Voor meer informatie neem gerust contact op met ons secretariaat via: muziekverenigingwik@live.nl